Daca folosesti sterilizatoare UV sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii. UV-C este o lumina invizibila, ce are lungimea de unda mai scurta decat lumina vizibila, dar mai lunga decat razele X. Legatura acesteia cu salubrizarea apei a fost descoperita acum mai mult de 100 ani, cand oamenii de stiinta europeni au descoperit ca suprafata superioara a apei este sterilizata cand este expusa luminii soarelui. Acest lucru a condus in cele din urma la inventarea becurilor UV-C. Spectrul luminii UV se poate imparti in patru categorii principale: UV-A, UV-B, UV-C si UV in vid. Zona dintre 280 si 100 nanometrii este UV-C, cunoscuta de asemenea si ca lumina germicida, acesta fiind lumina care se foloseste pentru sterilizatoare UV.

sterilizatoare uv apa

Cum functioneaza?

Sterilizatoarele UV elimina microoorganismele rezistente la clor, acestea fiind o cauza comuna de inchidere a piscinelor. Aceste sisteme reproduc radiatii UV in interiorul camerelor de lumina cu ajutorul unor lampi puternice ce emit lumina germicida UV-C, in acest mod efectuandu-se dezinfectarea piscinelor. Facilitatile echipate cu astfel de sisteme folosesc mai putine  substante chimice si au parte de o sanitizare mai eficienta. Cat de eficienta este sterilizarea depinde de duritatea si pH-ul apei, orecum si de alti factori chimici. Sterilizatoarele cu UV-C provoaca daune permanente micooorganismelor aproape imediat ce apa intra in camera cu lumina. Prin distrugerea ADN-ului microorganismelor, virusii si bacteriile raman in imposibilitatea de a se reproduce. Acesta sterilizare se poate face numai pentru apa care ajunge in camera de lumina. Apa din zonele “moarte”  nu este tratata, iar lumina nu actioneaza rezidual, astfel creandu-se nevoie de a instala si un halogen. Efectele luminii UV-C sunt imediate si nu modifica compozitia apei.

Lumina UV poate imbunatati calitatea aerului

O varietate de organizatii europene au certificat ca tehnologia UV-C poate si eficace si pentru imbunatatirea calitatii aerului din interior. Studiile arata ca lumina UV-C dezinfecteaza apa din piscine si elimina cloramina – principala cauza a  scaderii calitatii aerului de la suprafata piscinei si din zona inconjuratoare. Sterilizatoarele UV-C distrug formarea cloraminei la nivel molecular inainte de a se evapora si de a polua aerul.

Alegerea unui sterilizator UV potrivit

Este important sa faci o mica cercetare inainte de a alege un sterilizator UV deoarece un sistem inadecvat nu va putea indeplini sarcinile in mod corespunzator sau nu va putea sa respecte reglementarile de salubritate. De exemplu, verificarea certificatului sistemului (rangul de eficienta energetica, debitul maxim, etc.) este o idee foarte buna. Pe langa verificarea certificatului produsului, mai exista si alte variabile de luat in considerare, cum ar fi dimensiune, lampi cu presiune scazuta vs. lampi cu presiune medie, putere, piese de schimb, intretinere, pretul si amortizarea produsului.

Dimensiune

Dimensiunea sterilizatorului UV se determina in functie de tipul de bazin la care va fi folosit, precum si de gradul de folosire. Spre exemplu, nevoile unui bazin interior de dimensiuni olimpice vor fi total diferite de nevoile unei piscine medii din incinta unui hotel.

Lampi cu presiune scazuta vs. lampi cu presiune medie

Exista doua tipuri de lampi UV – lampa de mare putere cu presiune scazuta care emite raze UV monocromatica la 254 nm, si lampa cu presiune medie care emite raze UV intre 200 – 600 nm. In general, lampile cu presiune scazuta sunt mai potrivite pentru casa datorita pretului mai mic si a consumului scazut de energie electrica, in timp ce lampile cu presiune medie sunt de obicei folosite pentru complexele comerciale datorita abilitatii lor de sterilizare mai mare. Datorita spectrului de lumina mai mare, lampile cu presiune medie sunt mai eficiente pentru reducerea cloraminei si  pentru imbunatatirea calitatii aerului.

Folosirea de sterilizatoare UV este recunoscuta a fi o metoda eficienta si fiabila pentru indepartarea agentilor patogeni din piscine si rezervoare de apa.

Sfaturi simple pentru a-ti intretine manichiura
Pigmeul saguin (marmoset) – cea mai mica maimutica din lume!
http://www.creditsiren.com/wp-content/uploads/2016/03/sterilizatoare-uv-apa.jpghttp://www.creditsiren.com/wp-content/uploads/2016/03/sterilizatoare-uv-apa-150x150.jpgAlinShopping
Daca folosesti sterilizatoare UV sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii. UV-C este o lumina invizibila, ce are lungimea de unda mai scurta decat lumina vizibila, dar mai lunga decat razele X. Legatura acesteia cu salubrizarea apei a fost descoperita acum mai mult de 100 ani, cand...